De kettingzaag is een nuttig stuk gereedschap dat ook steeds meer belangstelling krijgt van particulieren. Wat veel mensen niet weten: er is een kettingzaagvergunning die onder bepaalde voorwaarden nodig is. Daarom moet u zich grondig informeren over het onderwerp “kettingzaagvergunning” voordat u een kettingzaag gebruikt.

Inhoudsopgave

Is de kettingzaagvergunning verplicht?

De Duitse wet vereist geen kettingzaagvergunning voor het particuliere gebruik van een kettingzaag in de tuin of in het eigen bos. Als u van plan bent een kettingzaag te gebruiken voor commerciële of professionele doeleinden, of als u brandhout wilt zagen in openbare bossen en bosgebieden, is de kettingzaagvergunning wettelijk verplicht.

Meer informatie “

Heeft een kettingzaagvergunning zin voor privégebruik?

Ja, want voor de kettingzaagvergunning krijgt u een speciale deskundigheid die vooral betrekking heeft op uw veiligheid en die van omstanders en voorbijgangers. Bovendien kunt u na het voltooien van de cursus ook een kettingzaag gebruiken om bijvoorbeeld brandhout te zagen in stedelijke bossen.

Meer informatie “

Welke voorschriften gelden voor brandbestrijding en tuin- en landschapsarchitectuur?

Kettingzaagvergunning verplicht voor brandweerlieden
Brandweerlieden moeten altijd een kettingzaagvergunning hebben

Ook al is het een vrijwillige post bij de brandweer – zodra je een kettingzaag gebruikt, moet je met succes een vijfdaagse cursus volgen, net als iedere tuinman en hovenier. Naast basiskennis leer je bijvoorbeeld hoe je hout onder spanning moet zagen. De 5-daagse cursus is voorgeschreven door de bond voor werkgeversaansprakelijkheid.

Meer informatie “

Is een kettingzaagvergunning vereist voor burenhulp?

Ja, want zodra je niet meer voor jezelf zaagt, verricht je diensten voor derden. Het maakt niet uit of het gaat om een gratuite gunst in het kader van burenhulp of om een minibaan met een laag loon.

Het gebruik van een kettingzaag op het terrein van een buurman is niet verboden, maar het risico is groot dat verzekeringsmaatschappijen dit niet zullen dekken in geval van letsel of schade aan eigendommen. Vooral in het geval van letselschade kan dit u veel geld kosten en in het ergste geval zelfs uw financiële ondergang betekenen. Haal daarom altijd een kettingzaagvergunning als u de boom buiten uw eigen privéterrein gaat gebruiken.

Meer informatie “

Hoeveel kost een kettingzaagvergunning?

De prijzen variëren van aanbieder tot aanbieder. Gemiddeld ligt de prijs voor een basiscursus van een paar uur rond de 50 euro. Een intensieve cursus kan meerdere dagen duren en tot 400 euro kosten. Daarnaast zijn er de kosten voor de aanschaf van de nodige beschermingsmiddelen die je mee moet nemen naar de cursus. Ook hier kunt u rekenen op ongeveer 130 euro.

In Beieren worden cursussen (nog steeds) gratis aangeboden door het staatsbosbeheer. De afschaffing staat echter al enige tijd ter discussie (vanaf 08/2020).

Meer informatie “

Waar kan ik een certificaat aanvragen en een cursus volgen?

In de regel kunt u via het verantwoordelijke bosbouwkantoor in uw stad of district cursussen krijgen van boswachters voor de vergunning om een kettingzaag te bedienen. Ook bij de DEKRA Academy zijn vaak cursussen te boeken. Sommige bouwmarkten bieden ook basiscursussen aan.

Meer informatie “

Zijn er online cursussen voor het kettingzaagrijbewijs?

Ja, cursussen worden ook online aangeboden. Deze zijn echter zuiver theoretisch en alleen geschikt om de veiligheid bij particulier gebruik van kettingzagen te vergroten. Als een kettingzaagrijbewijs verplicht is, worden online cursussen niet erkend wegens gebrek aan praktijkervaring.

Meer informatie “

Welke kennis wordt geleerd in een basiscursus kettingzaaglicentie?

Cursus kettingzaag over functie en veiligheid
In een kettingzaagcursus leert u de basisfuncties en de juiste behandeling…

De eenvoudige, meestal eendaagse basiscursus behandelt theoretische en praktische onderwerpen volgens de richtlijnen van de Duitse sociale ongevallenverzekering, afgekort DGUV. De omvang hangt echter af van de aanbieder, tenzij het gaat om een verplichte cursus van twee of meer dagen waarbij ook bomen worden geveld.

De volgende gebieden maken gewoonlijk deel uit van normale eendaagse basiscursussen:

  • Werking en bediening van een kettingzaag
  • Snelle verwerking van gekapt hout onder normale omstandigheden
  • Snoeioefeningen op liggend hout met verschillende snoeitechnieken
  • Kennis van ongevallenpreventie bij boswerkzaamheden
  • Kennis van het type en de functie van beschermende kleding
  • Onderhouds- en servicewerkzaamheden aan kettingzagen, indien van toepassing

Meer informatie “

Wat is de minimumleeftijd voor het verkrijgen van een kettingzaaglicentie?

Voor particulier gebruik op particulier terrein is de wettelijk voorgeschreven minimumleeftijd 16 jaar. Voor werk met een kettingzaag op openbaar terrein is de minimumleeftijd 18 jaar. Een uitzondering op 16 jaar wordt hier alleen gemaakt als het kettingzaagrijbewijs vereist is als onderdeel van een landbouw- of bosbouwopleiding.

Meer informatie “

Waar en hoe lang is een kettingzaagvergunning geldig?

Een kettingzaagvergunning is geldig in heel Duitsland, ongeacht waar deze is afgegeven. De geldigheid varieert afhankelijk van de staat, de cursusintensiteit en het commerciële of particuliere gebruik van een kettingzaag. Gemiddeld is de geldigheidsduur drie jaar.

Meer informatie “

Wat gebeurt er als er zonder vergunning in het openbare bos wordt gezaagd?

Kettingzaagvergunning voor brandhout in het bos
Iedereen die zijn eigen brandhout wil kappen in het bos moet vooraf een cursus gevolgd hebben

De catalogus van boetes voorziet in een boete hiervoor. Vaak wordt illegaal gebruik alleen gemeld bij recidive. Dan kunt u een boete krijgen van maximaal 500 euro, die hoger wordt naarmate u vaker zonder kettingzaagvergunning actief bent en wordt betrapt.

Meer informatie “

Worden er verschillen gemaakt met betrekking tot de verschillende soorten kettingzagen?

Nee, het maakt niet uit of u een elektrische of benzine kettingzaag gebruikt. De behandeling, de veiligheidsregels en het zagen zijn vrijwel identiek en worden in de cursussen op gelijke wijze onderwezen.

Meer informatie “

Wanneer mag er in het bos gezaagd worden na het verkrijgen van een kettingzaagvergunning?

Als je eenmaal je kettingzaaglicentie hebt gehaald, kun je niet zomaar beginnen met zagen in het dichtstbijzijnde bos. Voordat u uw kettingzaag mag gebruiken, moet u een vergunning aanvragen bij het verantwoordelijke bosbouwkantoor. Dit omvat een brandhoutcontract tussen u en het bosbouwkantoor. Dit regelt in welk bos en hoeveel hout je mag kappen of uit het bos mag halen. Zonder toestemming van het bosbouwkantoor handelt u illegaal.

Ook interessant: Correct opslaan, drogen en verbranden van brandhout

Meer informatie “

Productaanbeveling: Populaire kettingzagen

-36%
Makita DUC254Z
Makita DUC254Z
Accu kettingzaag
van 171,62 €

268,07 €

Naar Amazon.

Bladwijzer &; Vergelijk

Stihl MS 261 C-M VW
Stihl MS 261 C-M VW
Benzine kettingzaag
alleen 1.149,00 €

Naar Amazon.

Bladwijzer &; Vergelijk

Einhell GE-LC 36/35 Li-Solo Power X-Change
Einhell GE-LC 36/35 Li-Solo Power X-Change
Accu kettingzaag
van 124,99 €

Naar Amazon.

Bladwijzer &; Vergelijk

Makita DUC353Z
Makita DUC353Z
Accu kettingzaag
van 248,90 €

Naar Amazon.

Bladwijzer &; Vergelijk

De beste kettingzagen in vergelijking “

Vergelijkbare berichten