Galangal is een medicinale en specerijenplant die verwant is aan gember. Wij laten zien waar u op moet letten bij het kweken van galangal in potten en in de tuin.

Alpinia officinarum
Galangal is verwant aan gember en vormt ondergronds dikke en scherpe wortelstokken. [Foto: dourleak/ Shutterstock.com]

Galangal (Alpinia) komt oorspronkelijk uit de tropen van Zuidoost-Azië en verwierf honderden jaren geleden grote bekendheid en populariteit in Europa als geneeskrachtige en specerijenplant. Wij presenteren de gemberachtige plant in het profiel en geven tips over de cultuur en de geneeskrachtige eigenschappen van galangal.

Inhoud

  • Wat is Galangal?
  • Galangal planten
  • De juiste zorg
  • Is galangal winterhard?
  • Propagatie
  • Oogst en opslag
  • Welk effect heeft galangal?
  • Gebruik van galangal

Wat is galangal?

Twee verschillende maar nauw verwante planten zijn bekend onder de naam galangal:

  • De kleine of echte galangal (Alpinia officinarum) als geneeskrachtige plant
  • De Thaise gember of grotere galangal (Alpinia galanga) als een specerij

Beide horen net als gember (Zingiber officinalis) behoort tot de gemberfamilie (Zingiberaceae), waarvoor vooral de ondergrondse, verdikte wortelstokken en de scherpe smaak kenmerkend zijn. Galangal bereikte Europa waarschijnlijk vanuit Zuidoost-Azië via Arabische artsen en kooplieden vanaf de 9e eeuw. Het werd als geneeskrachtige plant vermeld in kruidenboeken van verschillende kloosters vanaf de 11e eeuw. Hildegard von Bingen wijdde een heel hoofdstuk aan galangal in haar Physica.

Echte of kleine galangal is ook bekend als moederkruid en bereikt een groeihoogte van 100 – 150 cm, terwijl grote galangal tot 3 m hoog wordt. De vaste planten vormen ondergronds rijk vertakte wortelstelsels met vlezige wortelstokken tot 4 cm dik. Afhankelijk van de soort zijn ze roodbruin tot lichtgeel van kleur. Daaruit groeien meerdere rechtopstaande stengels met tot 50 cm lange, breed lancetvormige, glanzend groene en witgevlekte bladeren. De jonge scheuten hebben een smaak die doet denken aan kardemom (Elettaria cardamomum), wat doet denken aan het aroma. In tropische klimaten ontwikkelen zich geurige, trosvormige, donzige bloeiwijzen met witrode galangal bloemen. In hun geboorteland ontstaan vervolgens ronde, rode vruchtcapsules van tot 1,5 cm groot, die als specerij dienen. Binnenin zitten talrijke hoekige, bruinzwarte zaden.

Galangal bloem
De wit-rode bloem van de galangal vormt bijna nooit in onze streken… [Foto: Anuroop Khandelwal/ Shutterstock.com]

Wat is het verschil tussen galangal en gember? Galangal en gember zijn nauw verwant en beide produceren ondergrondse wortelstokken die tot de belangrijkste specerijen in de Aziatische keuken behoren. De smaak van beide planten is duidelijk verschillend, aangezien galangal scherper smaakt. Er zijn ook uiterlijke verschillen: de wortelstokken van gember zijn lichtbruin van kleur en onregelmatig verdikt als knotsen, terwijl de wortels van galangal langwerpiger zijn en roodachtig van kleur.

Galangal planten

De optimale locatie voor galangal is in goed gedraineerde, voedselrijke grond met een licht zure pH. Als u galangal wilt planten, hebt u een lichte tot halfschaduwrijke, zeer warme en beschutte plaats met een hoge luchtvochtigheid nodig. In de nazomer kunnen de temperatuurschommelingen tussen dag en nacht een probleem vormen, want het mag niet kouder worden dan 15 °C. Op onze breedtegraden is alleen een verwarmde kas of een folietunnel geschikt voor het kweken van galangal, of een pot in een zonnige serre. Galangal is zelden verkrijgbaar als hele, gedroogde wortelstok en in gespecialiseerde kwekerijen als potplant.

Als u galangal in een pot wilt kweken, moet deze minstens 10 liter grondvolume hebben, zodat de wortelstokken voldoende ruimte hebben om zich te ontwikkelen. De pot moet een goede drainage hebben en een drainagelaag van 5 – 10 cm hoog, omdat te veel vocht of zelfs wateroverlast kan leiden tot rotting van de wortelstok. Vul nu de pot met een voedingsrijke potgrond zoals onze Plantura Organic Universal Soil. Het turfvrije en compostrijke substraat levert alle belangrijke voedingsstoffen tijdens de bewortelingsfase en wordt duurzaam en klimaatvriendelijk geproduceerd in Duitsland. De wortelstok wordt ongeveer 5 cm diep in de grond geplant en goed bewaterd. Reeds gepotte exemplaren mogen niet dieper worden geplant dan voorheen in de pot. Bij de teelt van galangal in een verwarmde kas moet een plantafstand van 30-40 cm worden aangehouden.

Galangal planten
Op onze breedtegraden kan galangal alleen binnen of in een verwarmde kas worden gekweekt. [Foto: Boyz Of Art/ Shutterstock.com]

De juiste zorg

Hoewel de wortelstok moet worden beschermd tegen wateroverlast, moet de galangal toch regelmatig water krijgen. In de zomer moet bijna dagelijks water worden gegeven, omdat de plant veel water nodig heeft. Water geven mag echter alleen als het bodemoppervlak al enigszins is opgedroogd. De luchtvochtigheid moet ook altijd hoog worden gehouden, bijvoorbeeld met behulp van een sproeifles.

Omdat de galangal veel voedingsstoffen nodig heeft, mag niet worden afgezien van regelmatige bemesting. Vooral tijdens het hoofdgroeiseizoen en wanneer bladeren of wortelstokken worden geoogst, is een goede toevoer van voedingsstoffen belangrijk. De potplant moet regelmatig worden bemest met een voornamelijk vloeibare meststof van biologische kwaliteit, zoals onze Plantura Organic Indoor & Green Plant Fertiliser. Dit wordt tijdens het groeiseizoen ongeveer om de twee weken aan het water toegevoegd, wat zorgt voor een constante en zachte toevoer van voedingsstoffen en deficiëntieverschijnselen zoals gele bladeren of bruine bladranden voorkomt. Tegelijkertijd wordt de vloeibare meststof geleverd in een duurzame verpakking van 95 % gerecycleerd plastic.

Biologische Indoor & Groene plantenmeststof 800 ml
Biologische Indoor & Groene plantenmeststof 800 ml
  • Bij uitstek geschikt voor diverse groene & kamerplanten.
  • Biologische vloeibare meststof voor gezonde groei & krachtige planten
  • Snelle en gemakkelijke toepassing van water – veilig voor huisdieren en tuindieren
Naar de Plantura winkel

Is galangal winterhard?

Galangal is niet winterhard en lijdt aan koudestress bij temperaturen onder 15 °C. Potplanten moeten daarom al in september naar een warm winterverblijf worden gebracht. Potplanten moeten daarom al in september naar een warm winterverblijf worden gebracht. Galangal kan binnenshuis worden overwinterd op een lichte maar beschutte plaats zonder tocht en met een hoge vochtigheidsgraad. In de winter daalt de waterbehoefte vaak aanzienlijk, dus moet ervoor worden gezorgd dat de grond nooit te vochtig is. Bemesting moet ook tijdens de wintermaanden worden vermeden.

Propagatie

Om galangal zelf te vermeerderen is alleen een deel van de wortelstok met oog nodig. Dit stuk van de ondergrondse scheutas wordt in het voorjaar ongeveer 5 cm diep in los, voedselrijk substraat gestoken. Grotere planten kunnen ook gemakkelijk worden verdeeld door de wortelstokken met een ontsmette, scherpe tuinschaar af te knippen, zodat er één scheut met wortels overblijft. Na ongeveer drie tot vier weken strekken de eerste nieuwe scheuten met bladeren zich naar boven uit. Verpotten is altijd nodig als de galangalplant goed geworteld is.

Het is ook mogelijk om geïmporteerde galangal zaden te kweken in exotische winkels. Vóór het zaaien moeten de zaden één dag in water weken voordat ze ongeveer 0,5 cm diep in voedselarme groeigrond worden gezaaid.

Galangal kweken
Nieuwe galangalplanten kunnen gemakkelijk worden gekweekt door de wortelstok te delen. [Foto: kckate16/ Shutterstock.com]

Oogst en opslag

Wie galangal kweekt, moet geduld hebben tot hij geoogst kan worden. In zijn tropische en subtropische thuisland duurt het ongeveer drie maanden vanaf het planten van de wortelstokdelen tot het oogsten van de galangal wortelstokken, waarbij de hele plant dan wordt gerooid en niet als vaste plant wordt geteeld. Op onze breedtegraden duurt het aanzienlijk langer, soms meerdere jaren, voordat zich voldoende grote wortelstokken hebben gevormd voor de oogst van galangal, wil de galangal niet alleen een plaats vinden als tropische sierplant op het terras of balkon. Bij de oogst worden de wortelstokken uit de grond gehaald, de scheuten afgesneden en de galangawortels schoongemaakt.

In de koelkast zijn de wortelstokken na de oogst twee tot drie weken vers. Voor een langere houdbaarheid helpt het om de geoogste ondergrondse scheuten in huishoudfolie of een vochtige katoenen doek te wikkelen, omdat dit het waterverlies verder beperkt. U kunt galangal enkele maanden bewaren door het te drogen. Het moet echter in dunne plakjes worden gesneden om snel te kunnen drogen. Gedroogd kan het ook worden verwerkt tot galangalpoeder.

Galangal als specerij
De helende werking van galangal ontvouwt zich in poeder, tincturen of als galangal wortel specerij [Foto: Halil ibrahim mescioglu/ Shutterstock.com]

Wat zijn de effecten van galangal?

De gemberplant was al meer dan duizend jaar geleden in het oude China bekend om zijn heilzame eigenschappen. Galangal maakt deel uit van de Ayurvedische behandelmethode en wordt naast TCM ook gebruikt in de natuurgeneeskunde. Het positieve effect van galangal op de bloeddruk, het hart en de bloedsomloop werd al beschreven door Hildegard von Bingen. Ze raadde galangal wijn aan tegen de pijn. Bovendien werkt de gemberplant krampstillend, antibacterieel, stimulerend en spijsverteringsbevorderend.

Zwangere vrouwen moeten echter voorzichtig zijn: Overmatige consumptie kan mogelijk een miskraam of vroeggeboorte veroorzaken. Galangal mag ook niet worden gebruikt bij maag- en darmzweren, omdat het de productie van maagzuur verhoogt.

Galangal wordt ingenomen in de vorm van poeder, capsules, thee van de galangawortel, bolletjes of galangaltinctuur. Bijwerkingen van galangal zijn niet bekend wanneer de preparaten in normale doses worden ingenomen.

Gebruik van galangal in de keuken
Galangal is een essentieel ingrediënt in de Aziatische keuken [Foto: NAS CREATIVES/ Shutterstock.com]

Gebruik van galangal

De twee soorten galangal worden op verschillende manieren gebruikt. Thaise gember wordt in de Aziatische keuken vooral gebruikt als gemberkruid in gemalen of gehakte vorm. De smaak is vergelijkbaar met die van gember, maar iets heter. Galangal maakt deel uit van de typische colasmaak en zit in veel likeuren en schnaps om de spijsvertering te bevorderen.

Echte galangal wordt ook gebruikt als specerij in de vorm van galangalpoeder of vers gesneden wortelstokdelen.

Naast gember is galangal ook verwant aan kurkuma (Curcuma longa) is gerelateerd. In ons portret vindt u nuttige tips en informatie over het planten, verzorgen en oogsten van kurkuma.

Vergelijkbare berichten