De appelsoort “Borowinka” produceert grote vruchten met los, licht vruchtvlees. Het uit Rusland afkomstige ras was lange tijd zeer populair, vooral in Beieren.

Twee
De “Borowinka” heeft vele andere namen en komt uit Rusland [Foto: Ekaterina Batsuknova/ Shutterstock.com]

De “Borowinka” appel heeft nog een paar andere namen: Zowel “Borowitzky”, “Charlamowski” als gewoon “Augustapfel”, maar hij wordt ook “Oldenburger” of “Hertogin van Oldenburg” genoemd. Door de vele synoniemen is het niet zo gemakkelijk om hem te onderscheiden van andere rassen, bijvoorbeeld ‘Geheimrat Dr. Oldenburg’, die ook wel ‘Oldenburger’ wordt genoemd.

Inhoud

  • Borovinka” appel: oorsprong en geschiedenis
  • Smaak en uiterlijk van “Borowinka
  • Teelt en verzorging van de “Borowinka” appel: waar moet je op letten?
  • Oogsten en gebruik van “Borowinka

Appel “Borowinka”: oorsprong en geschiedenis

Er bestaat tenminste overeenstemming over de ruwe oorsprong van de “Borowinka”-appel: deze zou al in de 18e eeuw in Zuid-Rusland zijn geteeld. Vanaf het einde van de 19e eeuw was het ras populair in de Alpen en vooral in Beieren, maar al snel vond het zijn weg overzee, waardoor het ook in de VS bekend is. Er zijn aanwijzingen dat in Hohenheim bij Stuttgart al in 1804 een “Charlamowsky”-appel werd aangeplant.

Smaak en uiterlijk van “Borowinka

De “Borowinka”-appel is een middelgrote tot grote appel met een platte, ronde vorm. Hij heeft zwakke tot middelgrote ribben. De basiskleur van de huid is lichtgeel, de topkleur oranje of lichtrood uitgewassen in strepen of vlammen. De huid is licht berijpt en vertoont typische witte huidstippen.
Het vruchtvlees binnenin is witachtig tot groenachtig wit en los, mild zuur en sappig met een zwakke smaak. De beet is sappig-knapperig. De zaden in de kern zijn wit gestippeld.
De steel van de “Borowinka”-appel is lang en dun en steekt uit de diepe en brede, vaak roodbruine steelholte.

Groene
Voor grote vruchten moet ‘Charlamovsky’ jaarlijks gesnoeid worden. [Foto: Konoplytska/ Shutterstock.com]

Teelt en verzorging van de appel ‘Borowinka’: waar moet je op letten?

Door zijn lage eisen is de appelboom “Borowinka” bijzonder geschikt voor extensieve teelt en eveneens voor arme boomgaardlocaties. Hij kan ook overleven op koele hoogten of in vochtige microklimaten en op armere gronden. Omdat hij een vrij kleine kroon vormt, is hij zelfs geschikt voor kleinere tuinen zonder regelmatige snoei.
Het ras is echter van korte duur, groeit de eerste jaren zeer krachtig, komt vroeg in de vruchtfase en vormt dan snel verouderde kronen.

De bloei vindt vroeg plaats, maar door zijn bovengemiddelde vorstbestendigheid loopt hij nauwelijks risico op bevriezing. Borovinka” is zelf een goede stuifmeeldonor en wordt veilig bestoven door de rassen “Antonovka”, “Livonian Borsdorfer” en “White Astrakhan”.
Als de boom regelmatig of helemaal niet wordt gesnoeid, is de opbrengst hoog en regelmatig. Radicaal snoeien na jaren van verwaarlozing kan echter leiden tot misoogsten en onregelmatige opbrengsten (alternatie). Voor goed gevormde vruchten moet de boom echter jaarlijks worden gesnoeid om te voorkomen dat het vruchthout te oud wordt. Ongesnoeid en verwaarloosd doet de robuuste ‘Charlamowski’ het ook goed in weideboomgaarden, maar produceert daar vrij kleine vruchten.

Ziekten en plagen treffen ‘Borowinka’ zelden, zelfs op ongunstige locaties.

Borowinka
Als massadrager levert één boom al genoeg materiaal op voor veel appelmoes. [Foto: Dietrich Leppert/ Shutterstock.com]

Oogst en gebruik “Borowinka

De “Borowinka” is een appel die vaak in de late zomer kan worden geoogst en niet lang kan worden bewaard, wat zijn naam als “augustusappel” verklaart. Volgens sommige bronnen kan het in goede jaren al in augustus worden geplukt, zodat het uiterlijk in oktober klaar is voor consumptie. Borowinka” wordt voornamelijk gebruikt voor verwerking vanwege de grote opbrengst, ook omdat de smaak nogal zuur is en het aroma gering. Van “Charlamowski” kan dus al in de late zomer of vroege herfst gelei of puree worden gemaakt, maar de vruchten zijn in de opslag nauwelijks langer dan vier weken houdbaar. Een ‘Borowinka’ is een verrijking voor elke tuin, ook al is het geen perfecte dessertappel voor directe consumptie. Meer appelsoorten voor de tuin kunt u ontdekken in ons overzichtsartikel, waarin bijzonder zoete, bijzonder knapperige, grote, gemakkelijk te verzorgen of mooie rassen worden gepresenteerd, die alle worden gekenmerkt door een goede gezondheid.

Vergelijkbare berichten