Komkommers kunnen goed worden gecombineerd met verschillende planten op het bed of in de kas. We geven tips over gemengde komkommerteelt, goede en slechte buren en vruchtwisseling.

Komkommers in gemengde teelt
Komkommers combineren goed met veel verschillende plantpartners [Foto: Art supplier/ Shutterstock.com]

In veel tuinen hebben groenteplanten een vaste plaats, zoals tomaten en paprika’s in de kas en koolrabi met sla op het verhoogde bed. Maar zelfs onder de planten zijn er die goed met elkaar kunnen opschieten en zelfs baat hebben bij een gemengde teelt. Voor anderen is een hechte buurt schadelijker voor beide partners. De komkommer (Cucumis sativus) is een populair groentegewas en is te vinden in de meeste tuinen en op balkons. Tomaten (Solanum lycopersicum) naast komkommers? Doen komkommers en courgettes (Cucurbita pepo var. pepo convar. giromontiina) samen? En wat te denken van de combinatie van komkommer en bonen (Phaseolus vulgaris)? Wij beantwoorden deze vragen en meer over het onderwerp gemengde cultuur bij komkommers in dit artikel.

Inhoud

  • Goede buren voor komkommers: Gemengde teelt werkt met deze planten
  • Slechte buren voor komkommers: Deze planten kunnen niet met elkaar overweg
  • Vruchtwisseling

Goede buren voor komkommers: Gemengde teelt werkt met deze planten

In één oogopslag: Welke planten zijn goede komkommerburen?

  • Borage (Borago officinalis)
  • Struikboon
  • Dille (Anethum graveolens)
  • Erwt (Pisum sativum)
  • Venkel (Foeniculum vulgare)
  • Knoflook (Allium sativum)
  • Koolrabi (Brassica oleracea var. gongylodes)
  • Sla (Lactuca sativa)
  • Prei (Allium porrum)
  • Maïs (Zea mays)
  • Selderij (Apium graveolens)
  • Spinazie (Spincia oleracea)
  • Uien (Allium cepa)
Gemengde teelt van komkommers
Bladgroenten zoals sla zijn geschikt voor voor- en nateelt en voor gemengde teelt met komkommers. [Foto: Aygul Bulte/ Shutterstock.com]

In principe kunnen komkommers uitstekend samengaan met vele soorten groenten in een gemengde cultuur. Goede plantpartners zijn schermbloemigen (Apiaceae) zoals venkel en selderij. Dille, ook bekend als komkommerkruid, behoort ook tot deze grote plantenfamilie. In de tuin is het bijzonder de moeite waard om komkommers en dille samen te planten, evenals in combinatie met bernagie. De kruiden bevorderen de groei van komkommers en kunnen later worden gebruikt als smaakmaker voor komkommersalade en inmaakkomkommers. Komkommers gaan ook goed samen met laagblijvende vlinderplanten (Fabaceae) zoals erwten en stokbonen. Bolgewassen (Allioideae) zoals knoflook, prei en tuinuien houden ongedierte zoals witte vlieg op afstand en zijn daarom goede buren voor komkommers. Ook laagproductieve bladgroenten zoals spinazie en sla kunnen met succes naast komkommers worden geplant. Ongebruikte ruimte aan de voet van de komkommerplant kan zo efficiënt worden benut en de grond wordt beschermd tegen erosie of uitdroging.

Gemengde cultuur met komkommers
Dille is een goede buur voor komkommers en gaat ook goed samen met de vrucht als specerij. [Foto: Andrey Volgodon/ Shutterstock.com]

Slechte buren voor komkommers: Deze planten kunnen niet met elkaar overweg

In één oogopslag: Welke planten zijn slechte plantpartners voor komkommers?

  • Aardappel (Solanum tuberosum)
  • Pompoen (Cucurbita)
  • Paprika (Capsicum annuum)
  • Radijs (Raphanus sativus)
  • Courgette
  • Tomaten

In de kas is het een goed idee om komkommers en tomaten samen te planten. Maar deze planten kunnen ook niet goed met elkaar overweg – het doet beide partners vaak meer kwaad dan goed. In extreme gevallen groeien beide soorten slecht en dragen ze nauwelijks vruchten. De reden hiervoor is dat zij beide behoren tot de zeer voedzame groentesoorten en concurreren om water en voedingsstoffen. In het algemeen moet u de zeer voedzame Solanaceae, zoals paprika’s en aardappelen, niet naast komkommers planten. Komkommerverwanten, zoals courgettes en pompoenen, mogen ook niet in de onmiddellijke nabijheid worden geplant. Hier bestaat, naast concurrentie om ruimte en voedingsstoffen, ook het risico van overdracht van komkommerziekten zoals meeldauw. Een alternatief is om komkommers en koolrabi samen in een kas te planten. Dit maakt een spreiding van hoogtes mogelijk zoals bij pepers en chilipepers, waarbij beide plantpartners voldoende licht krijgen.

Tomaten naast komkommers
De jaarlijkse combinatie van komkommers, paprika’s en tomaten kan leiden tot uitspoeling en bodemmoeheid in de kas. [Foto: Lexis_Jan/ Shutterstock.com]

Vruchtwisseling

Een gevarieerde vruchtwisseling voorkomt bodemuitspoeling, bevordert optimaal de humusopbouw en voorkomt de overdracht van bodemziekten. Om bodemmoeheid te voorkomen is het raadzaam de grond vier jaar lang te gebruiken: Hier worden hoogproductieve gewassen zoals komkommer, tomaat en co. gevolgd door een jaar van bodemregeneratie met groenbemesters. In het volgende jaar worden laaggroeiende zoals bladgroenten geteeld, en in het derde jaar middelgroeiende zoals uienplanten en wortelgroenten. Pas in het vierde jaar worden weer sterke groeiers gezaaid. Aangezien komkommers hoogproductieve, d.w.z. voedselverslindende groenteplanten zijn, mogen in hetzelfde jaar geen soorten met een vergelijkbare meststofbehoefte als voor- en nateelt worden geplant. Ideale voorculturen voor komkommers zijn sla en spinazie en tuinkers (Lepidium sativum). Spinazie is ook geschikt als nateelt na komkommer in de herfst, maar ook veldsla (Valerianella locusta), winterpostelein (Claytonia), andijvie (Cichorium endivia) en winterui (Allium fistulosum).

Tip: Voldoende voedingsstoffen zijn de basis voor gezonde komkommerplanten. Biologische vloeibare meststoffen, zoals onze Plantura Biologische Tomaten & Groentenmeststof, die samen met het gietwater worden aangebracht, zijn bijzonder gemakkelijk te hanteren.

Biologische tomaten- en groentemeststof 800 ml
Biologische tomaten- en groentemeststof 800 ml
  • Biologische vloeibare meststof voor tomaten & andere groenten
  • Voor een gezonde groei en een rijke, aromatische oogst.
  • Snelle & gemakkelijke toepassing van water – onschadelijk voor huisdieren & tuindieren.
Naar de Plantura winkel

Om in de zomer niet alleen vers van komkommers te genieten, worden de vaak overvloedig geproduceerde vruchten ingemaakt of ingekookt. Tips, recepten en instructies voor het conserveren van komkommers vindt u in ons speciale artikel.

Vergelijkbare berichten