Lavas wordt nog vaak aangetroffen in klooster-, boerderij- en kruidentuinen. Om het kruid na de oogst zo lang mogelijk in de keuken te kunnen gebruiken, moet het eerst worden geconserveerd.

Oogsten van salie
Lavas kan na de oogst in veel gerechten worden gebruikt [Foto: Simon Kadula/ Shutterstock.com]

De geur van lavas alleen al (Levisticum officinale) verrijkt een wandeling door de tuin. Maar als je het kruid wilt eten, moet je weten welke delen je moet oogsten en wanneer. In dit artikel leest u details over de oogst en hoe u lavas kunt bewaren en gebruiken.

Inhoud

  • Harvest lovage
  • Conservatie van salie
    • Het drogen van lavas
    • Bevries lavas
    • Inmaken
  • Gebruik van lavage
  • Lavas: effecten en voordelen voor de gezondheid
  • Hoe smaakt lavas?
  • Is salie giftig?

Oogsten van salie

Bijna alle delen van de lavasplant kunnen in de keuken worden gebruikt. Lavasbladeren worden continu geoogst van de lente tot de herfst, waarbij de jongere scheuten een intenser aroma hebben en de oudere bladeren vaak taai en bitter worden. Voor de meeste smaak oogst je het jonge groen voordat het bloeit. Knip hiervoor altijd de hele scheut dicht bij de grond af. Regelmatig oogsten wordt aanbevolen, zodat verse jonge bladeren uitlopen. Bij oudere, goed gevoede planten zijn 3 tot 4 sneden per jaar mogelijk, waarbij de hele lavage wordt geoogst. Om de plant in staat te stellen zich normaal te ontwikkelen en voedingsstoffen op te slaan in de wortelstok, wat essentieel is om te overleven, moet het oogsten van verse lavascheuten in de zomer vanaf ongeveer juli enigszins worden beperkt.

Geoogste lavas
De vers geoogste, jonge scheuten moeten zo snel mogelijk worden verwerkt. [Foto: ElenVik/ Shutterstock.com]

De zaden van Maggikruid worden ook gebruikt. Ze kunnen worden geoogst in de late zomer, wanneer de vruchtscheuten bruin worden.

TipLavas bloeit pas in het tweede groeijaar, dus in het eerste jaar zijn er nog geen zaden oogstrijp.

Vanaf een bepaalde grootte, die wordt bereikt vanaf ongeveer het derde jaar, kan zelfs de wortelstok worden geoogst. Dit moet gebeuren nadat de bovengrondse delen van de plant in de late herfst zijn afgestorven. Het enige wat je hoeft te doen is de wortelstok opgraven en schoonmaken, die vervolgens in de keuken kan worden gebruikt zoals andere wortelgroenten.

Makkelijk geoogst:

  • Wortel, spruit en zaden kunnen worden geoogst.
  • Oogst jonge scheuten van de lente tot de herfst.
  • Lovage zaden worden geoogst in de late zomer, wanneer de vruchtstengel bruin wordt.
  • De wortels worden geoogst vanaf ongeveer het derde jaar in de late herfst.
Maggikruid oogsten
Lavas groeit zeer goed terug, zelfs met een royale oogst [Foto: Veronika Karvai/ Shutterstock.com]

Conservatie van salie

Voor de meeste recepten met lavas wordt aanbevolen de bladeren vlak voor het koken te oogsten. Zo gaan er minder smaken en vitaminen verloren. Toch is het de moeite waard om lavas te bewaren, bijvoorbeeld om in de winter een stoofpot of soep te kruiden.

Het drogen van lavas

Voor lavasbladeren is het drogen aan de lucht op een plaats met weinig licht bijzonder nuttig gebleken om de bruikbaarheid ervan te verlengen. Het drogen van lavas is vrij eenvoudig. Bind verschillende scheuten samen in bundels met touw en hang ze op een droge, matig warme plaats. De asperges kunnen ook worden gedroogd in de oven bij minder dan 40 °C. Evenzo kunt u de zaden en de wortel van de lavas drogen en zo bewaren. Als de lavas gedroogd is, hak je hem fijn en doe je hem in een luchtdichte pot. Bewaar gedroogde lavas altijd op een donkere en droge plaats.

TipLet er bij het drogen van lavas op dat de scheuten niet aan direct zonlicht worden blootgesteld, anders gaan waardevolle aroma’s in de vorm van essentiële oliën verloren.

Het drogen van lavas
In bundels is lavas heerlijk om op te hangen om te drogen. [Foto: vaivirga/ Shutterstock.com]

Bevries lavas

Een andere methode om lavas te bewaren is invriezen. U moet echter niet lang na de oogst wachten om het kruid in te vriezen, zodat het zijn smaak niet verliest. Vries hele scheuten in of snijd het kruid vooraf om het direct bij het koken te gebruiken. Als u lavas invriest, moet u er altijd voor zorgen dat de verpakking luchtdicht is. Dit zorgt ervoor dat het kruid tot een jaar goed blijft en smaakt als het wordt ingevroren.

TipGebruik lavas direct bevroren en ontdooi het niet. Dit bespaart u tijd en het kruid zal niet zo papperig zijn.

Inmaken

Evenzo kan het aroma van lavas worden bewaard in azijn of olie. De karakteristieke essentiële oliën, die verantwoordelijk zijn voor de smaakverwarring met de vloeibare Maggi kruiden, gaan over in de vloeistof. Er moet echter op worden gelet dat alle delen van de plant in de olie of azijn worden ingesloten. Anders ontstaat er snel schimmel.

Inmaken van salie
Gepekeld in olie of azijn blijft het aroma van lavas lang bewaard. [Foto: beta7/ Shutterstock.com]

Gebruik van lavage

Lavas wordt zeker het meest gebruikt in de keuken als specerij, met sommige lavas recepten voor soepen, stoofschotels of bij vlees en vis. Het kruid staat ook bekend als Maggikruid vanwege het karakteristieke aroma, dat in de neus komt zodra de bladeren worden gewreven.

Bladeren: De bladeren van lavas zijn geschikt om te kruiden of worden als bladgroente verwerkt. Ze worden vaak gevonden als ingrediënt in soepen en stoofschotels, fijngehakt op brood, in salades of in kruidendips. Bladeren en stengels kunnen zelfs worden gebleekt door er een ondoorzichtig deksel overheen te leggen – de smaak is dan veel milder en de hele plant wordt op dezelfde manier gebruikt als witlof.

ZadenU kunt de gedroogde zaden heerlijk vermalen en gebruiken als specerij, bijvoorbeeld in brooddeeg.

Lovage zaden
De zaden moeten na de oogst worden gedroogd [Foto: Maren Winter/ Shutterstock.com]

RizoomDe wortelstok van lavas wordt voornamelijk gebruikt in de natuurgeneeskunde, maar ook voor de bereiding van bouillons en roomsoepen.

Wist je dat de wortelstok een belangrijke rol speelt in de overwintering van lavas? In ons speciale artikel kunt u lezen waar u op moet letten bij het verzorgen en overwinteren van lavas.

Lavas: Effecten en gezondheidsvoordelen

Het soort epitheton – de tweede Latijnse naam – is… officinale geeft aan, zoals bij salie (Salvia officinalis), gember (Zingiber officinale), rozemarijn (Rosmarinus officinalis) en talrijke andere planten wijzen op hun gebruik bij de productie van geneesmiddelen of cosmetica.

In de natuurgeneeskunde zou lavas helpen tegen brandend maagzuur, infecties van de urinewegen, spijsverteringsproblemen en menstruatiekrampen. De gedroogde bladeren of wortelstukken worden vaak gebruikt als thee-infusie of direct gegeten.

Naast ijzer, calcium en kalium bevat lavas ook belangrijke vitaminen zoals vitamine B, C en E. Berekend op 100 gram bevat het drie keer zoveel vitamine C als een appel. Dus lavas smaakt niet alleen goed, het is ook heel gezond.

Lovage thee
Zowel de gedroogde wortelstok als de bladeren kunnen als thee worden gebruikt. [Foto: ElenVik/ Shutterstock.com]

Hoe smaakt Maggi kruid?

De bladeren van lavas lijken verwarrend veel op die van platte peterselie. Qua smaak doet het kruid echter meer denken aan selderij – met dit verschil dat lavas nog pittiger en iets bitterder is. De bittere noot neemt in de loop van het jaar toe – na de bloei is het kruid nauwelijks meer te gebruiken. Te laat in de zomer is het daarom beter om gedroogde lavas van eerder in het jaar te gebruiken voor gebruik in de keuken, of om de plant jong te houden door hem regelmatig te snoeien.

Is salie giftig?

Lavas is niet giftig, maar moet met voorzichtigheid worden genoten tijdens de zwangerschap of bij nieraandoeningen, omdat het een decongestief effect heeft en het nierweefsel kan ontsteken als de werking ervan is aangetast. Zoals andere schermbloemigen, bijvoorbeeld engelwortel (Engelwortel archangelica var. sativa) en berenklauw (Heracleum mantegazzianum), bevat lavas furanocoumarines die fototoxische huidreacties kunnen veroorzaken. Daarom moeten handschoenen worden gedragen, vooral bij felle zon.

Zijn lavandelbloemen eetbaar? Vanwege het hoge gehalte aan bittere stoffen zijn lavasbloemen niet geschikt voor consumptie. Hier kun je beter even wachten en de zaden oogsten.

Wil je ook lavas planten? In ons artikel vindt u alle belangrijke informatie over locatie en co.

Vergelijkbare berichten