Oregano is een van de meest populaire mediterrane kruiden. Wij presenteren de ondersoort Griekse oregano met al zijn voor- en nadelen.

Griekse oregano
Een ondersoort is gewijd aan de Griekse oregano [Foto: Artem Kontratiev/ Shutterstock.com]

De Griekse oregano (Origanum vulgare subsp. hirtum) is een ondersoort van de gewone oregano (Origanum vulgare). Een aparte ondersoort is gewijd aan Griekse oregano vanwege het specifieke natuurlijke voorkomen ervan in Griekenland. Dit is gebruikelijk voor de soorten van Origanum vulgare – Er is geen grote verscheidenheid aan verschillende oreganocultivars op de markt, maar er zijn veel ondersoorten met geografische namen.

Qua teelt en verzorging zijn er geen fundamentele verschillen tussen Griekse oregano en de gewone. Zo kan Griekse oregano ook worden vermeerderd door zaaien en stekken en kan het ook met zeer weinig water omgaan, zelfs tijdens langere droge perioden. Gedetailleerde instructies voor het kweken van oregano, die u gemakkelijk kunt toepassen op Griekse oregano, vindt u in dit artikel.

Maar Griekse oregano zou geen eigen ondersoort zijn als er geen kleine maar subtiele verschillen waren met de gewone pizzakruid:
Terwijl de meeste oreganosoorten vanaf juli kleine, roze bloemen produceren, schittert Griekse oregano in een zuiver bloemenwit. In termen van smaak en geurintensiteit zou Griekse oregano duidelijke voordelen hebben ten opzichte van veel van zijn verwanten.
Het meest doorslaggevende voordeel voor de teelt van Griekse oregano is echter de relatief sterkere winterhardheid. Aangezien hij bestand is tegen wintertemperaturen tot -15 °C, is hij het meest geschikt om te overwinteren. De meeste ondersoorten hebben het bij dergelijke temperaturen al lang opgegeven en zijn daarom niet echt geschikt om in de winter buiten te kweken. Griekse oregano daarentegen onderscheidt zich door zijn robuustheid, maar moet tijdens het koude seizoen met rijshout of mulch worden beschermd tegen vorstschade door te koude temperaturen. Zo kunt u er zeker van zijn dat Griekse oregano ook volgend jaar op zijn plaats in het bed volop pizzakruid levert.

Voor meer informatie over oregano, zie dit overzichtsartikel.

Vergelijkbare berichten