Velen kennen misschien al de succesvolle tuinblog van Garten Fräulein. We vroegen haar wat haar na aan het hart ligt als het om tuinieren gaat.

Vrouw zittend voor een moestuintje in de tuin
De Garten Fräulein geeft op haar blog eenvoudige instructies en tips waardoor je zin krijgt om te tuinieren [Foto: Kristijan Matic]

Beste Silvia, hartelijk dank voor het interview. Voor alle tuinliefhebbers die u misschien nog niet kennen, wilt u zich eerst even kort voorstellen? Wie zit er achter de Garten Fräulein?

In het echte leven ben ik Silvia Appel, 32 jaar oud en woon in Würzburg. De grenzen tussen Garten Fräulein en Silvia zijn vloeibaar ? Na mijn studie mediamanagement heb ik een paar jaar in de e-commerce sector gewerkt. Dus het complete tegenovergestelde van een tuin. Sinds oktober 2016 ben ik zelfstandig ondernemer als blogger, boekenschrijver en expert – beroepsmatig is er een kleurrijk boeket bloemen opengegaan!

Hoe is je passie voor tuinieren ontstaan? Hebben bepaalde familieleden je ertoe gebracht?

Het heeft veel te maken met mijn jeugd op het platteland. Aangezien mijn ouders een grote moestuin hadden, was het voor mij de normaalste zaak van de wereld om mee te helpen. Het voelde nooit als werk, het was heel leuk. Eén aardappel werd door mijn moeder in het gat gegooid, de andere door mijn zus en daarna door mij – en plotseling waren de aardappelen geplant. Oogsten was natuurlijk nog leuker. Mijn hemel, er gaat echt niets boven de smaak van jonge gele raapjes! Achteraf denk ik dat mijn moeder heel goed was in het betrekken van ons bij de tuin. We waren tenslotte ook haar plantjes die ze liefdevol verzorgde. Op een gegeven moment wilden wij meisjes zelf onze eigen bedden verbouwen. Toen we ouder werden, kregen we zelfs een apart tuintje.

Je bent een zeer succesvolle blog begonnen als Garten Fräulein. Welke onderwerpen liggen u bijzonder na aan het hart?

Vanaf het begin wilde ik laten zien dat tuinieren geen wetenschap is. Ik wilde de angst van mensen wegnemen en ze laten zien “Wat de Garten Fräulein kan, kun jij ook!”. Ik richt me op eenvoudige instructies en tips waardoor mensen echt willen tuinieren.

Wat beschouwt u als onderdeel van een mooie tuin? Heeft u favoriete planten?

Voor mij is een moestuin of een cottage tuin het allermooiste. Een mengsel van knapperige groenten en nuttige bloeiende planten. Om eerlijk te zijn, kan ik niet veel met een zuivere siertuin. Voor mij is het kweken van eetbare producten en er iets lekkers van koken puur geluk.

U bent nu ook een succesvol auteur van zes boeken. Wat heeft u geïnspireerd en gemotiveerd om deze onderwerpen zo gedetailleerd te behandelen?

Het is moeilijk te zeggen. Het is een passie die diep in mij geworteld is. In feite heb ik een grote behoefte gevoeld om groene ideeën op papier te zetten en anderen te inspireren om zelf actie te ondernemen.

Vrouw zittend in de tuin
Silvia Appel is de succesvolle auteur van zes boeken [Foto: Kristijan Matic]

Je nieuwe boek gaat vooral over stadstuinen. En jij? Ben je meer een stadskind of een plattelandskind?

Hoewel ik ben opgegroeid op het platteland (een dorp met ongeveer 100 inwoners), behoort mijn hart toe aan het stadsleven. Ik vind het veel gemakkelijker om de voordelen van het plattelandsleven, zoals het verbouwen van verse groenten, te integreren in mijn stadsleven dan andersom. Ik ben graag actief in de gemeenschapstuin, gooi zaadbommen op de rotonde en maak van het balkon een boerderijtuin.

Nu in de winter is het een beetje moeilijk om buiten te tuinieren. Hoe overbrug je het koude seizoen binnenshuis?

Oef, dat is eigenlijk een grote uitdaging voor mij. Het duurt niet lang of ik pak mijn spruitenpotje uit en haal er ook een paar spruiten uit. Dat brengt tenminste het tuingevoel weer een beetje terug. Dan begin ik met het plannen van het nieuwe seizoen. Aangezien ik fulltime als tuinvrouw werk, wil ik goed voorbereid zijn op de volgende lente – nieuwe projecten, ideeën en samenwerkingen moeten tijdig worden gelanceerd.

Wat zijn uw plannen en wensen voor het nieuwe jaar? Wat gaat er in de toekomst gebeuren met Garten Fräulein?

Allereerst ben ik blij als het zo positief gaat als tot nu toe. Volgend jaar komt er voor het eerst een workshopweekend, waar ik mijn blogervaringen zal doorgeven aan de deelnemers.

Zijn er nog andere boeken gepland?

Er is nog geen nieuw boekproject gepland. Maar zes boeken is voorlopig genoeg leesvoer ?

En last but not least: Wat is jouw tuintrend voor 2019?

Om eerlijk te zijn hou ik niet zo van trends. Voor mij is biologisch tuinieren met zaaigoed een onverslaanbare trend die nog meer aan kracht zal winnen.

Bedankt voor het interview. Wilt u meer weten over de Garten Fräulein, bezoek dan hier haar blog.

Opmerking: De Garten Fräulein biedt nu ook een online cursus “Tuinieren in huis” aan. We hebben het al uitgeprobeerd en zijn enthousiast! Klik hier om te registreren.

Vergelijkbare berichten